top of page

Beleef de Dauteweyers binnenkort volop in de Heidestraat in Diepenbeek

Begin dit jaar startte de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) in natuurgebied de Dauteweyers met werken die het gebied toegankelijker maken voor bezoekers. Zo werd o.a. de parking ter hoogte van de Sint-Servatiusstraat heringericht. Begin februari starten er ook werken in de Heidestraat. De ingrepen moeten de Dauteweyers meer belevingswaarde geven.


Boomkikker

In 2019 werden de Dauteweyers al grondig aangepakt. De boomkikker, die het niet zo makkelijk heeft in Vlaanderen, kreeg er volop kansen door de verschillende vijvers ecologischer in te richten. En de boomkikker greep die kans. Het aantal roepende mannetjes steeg van 600 in 2019 tot ongeveer 1200 nu. Ze worden nu ook buiten het gebied waargenomen, wat betekent dat ze hun leefgebied nog uitbreiden. Intussen zijn we klaar om te starten met de laatste werken, die het gebied beter beleefbaar moet maken voor bezoekers, zonder dat de leefomgeving van het bijzondere kikkertje erop achteruitgaat.


Werken Heidestraat

De geasfalteerde weg tussen de vijvers in de Heidestraat is al vele jaren verkeersvrij, maar de verharding is in slechte staat en wordt vervangen door okerkleurig asfalt. Fietsers en wandelaars met bijvoorbeeld kinderwagens, kunnen zo vlot het gebied beleven. Onderweg ontdekken ze de natuur vanop twee nieuwe vlonders met zitbanken op de vijvers. De Dautenbeek die nu nog ingebuisd is, wordt opengemaakt en krijgt een nieuwe fiets- en wandelbrug. De beek krijgt zo een duidelijkere plaats in het landschap.


De werken ter hoogte van de Heidestraat starten begin februari. Tijdens de werken is de Heidestraat afgesloten voor fietsers en voetgangers tussen de Dautenstraat en de Stationsstraat. Er wordt een omleiding voorzien (zie bijlage). De andere wandel- en fietspaden van het gebied blijven toegankelijk. Als alles volgens plan verloopt zijn de werken afgerond tegen eind maart.


Instappunten

Om als wandelaar de Dauteweyers te bezoeken, richtte de VLM het instappunt aan de Sint-Servatiusstraat in met onder meer een parkeerzone, fietsenstalling en zitbank. Ook aan instappunt de Pengel, langs het Albertkanaal, worden een aantal verfraaiingswerken uitgevoerd. 

Vertrek je aan het Demerstrand, één van de toegangspoorten van De Wijers, dan kom je via een wandelbrug over de Demer en via de Ganzebroekstraat vlot in Dauteweyers. Deze toegang wordt tijdens de werken sterk verbeterd. De talud langs de gracht wordt bijvoorbeeld een stuk opgehoogd, zodat het pad ook bij nat weer begaanbaar blijft.


bottom of page