top of page

Belgische vlag niet correct?

Nu dat heel wat favorieten naar huis zijn op het WK, denk maar aan Argentinië, Portugal en Spanje, wordt de Belgische driekleur steeds meer uitgehaal. Maar er is eigenlijk een probleempje want de officiële volgorde van de kleuren op de Belgische vlag is zwart-geel-rood, maar volgens de grondwet klopt die niet. “De Belgische natie kiest als kleuren rood, geel en zwart”, staat daarin.

Foto: © bol.com
Foto: © bol.com

Nu de Rode Duivels op het WK voetbal in Rusland nog steeds aanwezig zijn en daar met 9 op 9 de volgende ronde hebben gehaald en zo Japan ontmoeten, wemelt het aan de gevels en de auto's van de Belgische vlaggen. Dat niet alle vlagen “goed” maar andersom hangen, hoeft de feestvreugde niet te drukken. Vooral omdat die “verkeerde” volgorde eigenlijk juridisch gezien de juiste is. In artikel 193 van de Grondwet staat het volgende: “De Belgische Natie kiest als kleuren rood, geel en zwart, enz....".


Tijdens de revolutie in 1830 was de vlag rood-geel-zwart. Ook waren de lijnen toen nog horizontaal, maar die werden in 1831 een kwartslag gedraaid. Een andere reden die daarvoor vaak wordt aangehaald, namelijk om verwarring met de Duitse vlag te voorkomen, klopt niet. Die vlag kreeg pas in 1848 een officiële status.


In 1831 werd ook om esthetische redenen beslist dat de zwarte baan tegen de vlaggenstok zou komen, maar de volgorde werd nooit aangepast in de grondwet. Er zijn wel pogingen gedaan om ze te veranderen want in 1992 diende Kamerlid Louis Standaert nog een voorstel in om de ongrondwettelijke vlag uit de grondwet te halen, maar dat werd toen weggelachen. Ook andere pogingen werden nooit uitgevoerd.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page