top of page

CORONANIEUWS: Kappers en musea mogen weer open, sporten mag weer in kleine groepjes

Woensdag 13 mei is de Nationale Veiligheidsraad, uitgebreid met de ministers-presidenten, bijeengekomen om de nieuwe fase van de afbouwstrategie te verduidelijken en dat met ingang vanaf maandag 18 mei. Met deze versoepeling heeft men rekening gehouden met het aantal ziekenhuisopnames per dag, die beduidend lager ligt dan de vorige weken, het aantal bedden op intensieve zorg, testing en tracing. Deze criteria zullen ook in de toekomst een rol blijven spelen bij de geleidelijke afbouw van de maatregelen.


Vanaf 18 mei mogen groepen tot twintig mensen weer samen sporten en kappers zullen vanaf dan weer de deuren openen. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist. Ook dierentuinen, musea en culturele bezienswaardigheden mogen vanaf 18 mei weer de deuren open. Ze moeten dan wel de veiligheidsvoorschriften respecteren en werken met een reservatie vooraf.


  • Iets waar we allemaal toch hebben naar uitgekeken zijn de kappers en schoonheidspecalisten. Zij mogen vanaf maandag onder voorwaarden weer opstarten. Ze mogen enkel op afspraak werken, alle klanten moeten een mondmasker en de zaken moeten de social distancing tussen klanten kunnen vrijwaren.

  • Markten tot 50 kraampjes kunnen weer doorgaan, maar dan moet er wel eerst een akkoord van de lokale overheden zijn. Ook moet er een circulatieplan ingesteld worden en moeten marktkramers en hun werknemers een mondmasker dragen. Voor klanten wordt dat sterk aangeraden.

  • Dierentuinen mogen na 8 weken ook opnieuw de deuren openen. De cafés en restaurants binnen in de parken blijven wel gesloten.

  • Sporten in de buitenlucht kan weer in een groep tot 20 personen. Let op: er moet wel steeds een coach aanwezig zijn. Clubs mogen enkel de deuren openen als ze aan alle voorwaarden kunnen voldoen. Ze moeten ook de 1,5 meter afstand kunnen garanderen.

  • Kinderen jonger dan twaalf jaar mogen weer buitenspelen.

  • Vanaf maandag 18 mei zijn er ook 30 personen toegelaten op begrafenissen en huwelijken uit. Het blijft wel verboden om achteraf een receptie te houden.

  • Grote festiviteiten zijn tot 30 juni verboden

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page