top of page

De Demerroute (F70) is de eerste fietssnelweg in Limburg die volledig van bewegwijzering is voorzien.

De F70 fietssnelweg vormt een verbinding tussen Bilzen en Hasselt. In de afgelopen jaren hebben het provinciebestuur, de lokale besturen en Vlaanderen flink geïnvesteerd in de fietsinfrastructuur langs deze route, wat resulteert in veilig en comfortabel fietsen. De ontwikkeling van het Limburgse netwerk van fietssnelwegen gaat echter verder dan alleen het aanleggen en upgraden van de infrastructuur. Om het comfort en de veiligheid voor de gebruiker te verhogen, moeten fietssnelwegen ook duidelijk gemarkeerd zijn. Daarom is de volledige F70 door de provincie Limburg van signalisatie voorzien.


Beeld ter illustratie
Foto: © Unsplash

Om de fietssnelwegen zowel herkenbaar als leesbaar te maken, hebben de Vlaamse provincies een uniform routetaal-handboek ontwikkeld dat in heel Vlaanderen wordt gebruikt. Hierdoor is de leesbaarheid van de fietssnelwegen overal hetzelfde. Fietsers vinden hierdoor gemakkelijker hun weg en kunnen hun reistijd beter plannen door de meest directe route te kiezen. Bovendien draagt het visuele aspect bij aan de promotie van de fietssnelwegen en verhoogt het de populariteit van fietsen door mensen bewust te maken van de routes en hen aan te sporen deze te gebruiken.


De F70, de eerste volledig bewegwijzerde fietssnelweg in Limburg, staat ook bekend als de Demerroute. Deze route strekt zich uit van Bilzen via Diepenbeek naar Hasselt over een lengte van 25 kilometer. De fietssnelweg verbindt cruciale locaties zoals het centrum van Bilzen, Beverst, de universitaire campus in Diepenbeek, het Provinciehuis, park H, Kapermolen, Prinsbeemden en Kuringen.


Gedeputeerde Bert Lambrechts stelt: "Met nieuwe signalisatie verbeteren we de zichtbaarheid en het comfort van de fietssnelweg, wat leidt tot een aangenamere fietservaring. Hierdoor zullen meer mensen geneigd zijn de auto te laten staan en voor de fiets te kiezen. We blijven investeren in de infrastructuur van de Demerroute, inclusief de aanleg van de ontbrekende schakel bij Prinsbeemden. Deze wordt gerealiseerd door de stad Hasselt met steun van de provincie en Vlaanderen, waardoor de F70 zich verder ontwikkelt tot een volwaardige fietssnelweg."


bottom of page