De provincie Limburg heeft de meanderende vorm van de Munsterbeek over een afstand van 850 meter hersteld. Deze herinrichting verhoogt de ecologische waarde van de beek en draagt bij aan een klimaatbestendiger landschap dat beter bestand is tegen extreme weersomstandigheden. De werkzaamheden zijn uitgevoerd tussen de Appelboomgaardstraat in Munsterbilzen en het punt waar de Munsterbeek uitmondt in de Demer.
Het provinciebestuur heeft meerdere maatregelen genomen om de biodiversiteit in en rond de Munsterbeek te verhogen. "Het meest opvallende is dat we de beek weer laten kronkelen door de natuur van Bilzen, maar ook onder het wateroppervlak gebeuren er belangrijke dingen", bevestigt Bert Lambrechts, gedeputeerde van Water. "Door micromeanders stroomt het water niet overal even snel, en onze constructies van dood hout versterken de ecologische rol van de beek."
Voor de rechttrekking vertoonde de Munsterbeek een opvallende meandering. Het provinciebestuur heeft de oude meanders hersteld om de beek haar natuurlijke loop terug te geven. De linkeroever is bijna volledig in haar oorspronkelijke staat hersteld. Aan de rechteroever was dit door de nabijheid van een rioleringscollector slechts beperkt mogelijk.
Bovendien varieert de snelheid van het water in de beek. Door gerichte, kleine aanpassingen in de stroomlijn te maken, ontstaat er een lichte "slingerbeweging" in het water. Dit bevordert een natuurlijk erosie- en sedimentatieproces in de beekbedding. Na verloop van tijd zal de samenstelling van de beekbedding diverser worden, wat ten goede komt aan het leven in de beek, aangezien elk organisme verschillende behoeften heeft.
Tot slot zorgt dood hout in de beek voor variatie. Het maakt de bedding ruwer en creëert daarmee ecologische meerwaarde. Verschillende soorten houtconstructies, zoals boomstronken en takken, zijn gebruikt om diverse natuurlijke processen in de waterloop te bevorderen.
תגובות