top of page

DIEPENBEEK: Havenlaan onderbroken

Begin juli werd de eerste spadesteek gegeven voor de aanleg van fietspaden en een nieuwe fietstunnel onder de Havenlaan op de fietssnelweg F72 die Hasselt met Maastricht verbindt. Vanaf 20 oktober 20 uur t.e.m. maandag 23 oktober 6 uur is de Havenlaan onderbroken voor de plaatsing van de tunnel. Er wordt ook 's nachts gewerkt. Zowel de fietser als automobilist worden omgeleid via de Tuikabelbrug.

Foto: © diepenbeek.be

De verbinding is een cruciale schakel op de F72 fietssnelweg die grotendeels de jaagpaden van het Albertkanaal volgt. Vanaf volgend jaar kan je namelijk volledig veilig en autovrij fietsen van fietsbrug de Langeman in Hasselt tot de industrie van Genk-Zuid. Samen met de F5 (Antwerpen-Hasselt) ontstaat zo een vlot befietsbaar geheel dwars doorheen de provincie, beter gekend als de Albertkanaalroute.


Ten westen van het sas, net voor de waterkrachtcentrale, buigt een 4 meter breed fietspad af langs het bestaand jaagpad van het Albertkanaal. Een 18 meter lange en 3,5 meter hoge fietstunnel onder de Havenlaan overwint het hoogteverschil van het sas. Tussen de zonnepaneelvelden ten oosten van het sluizencomplex sluit het nieuwe fietspad terug aan op het jaagpad naar Genk. In totaal gaat het over een tracé van ongeveer 700 meter gloednieuwe fietssnelweg met aangepaste vleermuisvriendelijke verlichting.


De aannemer startte intussen met het bouwrijp maken van de terreinen tussen de Stiemerbeek en het jaagpad. Later in de zomer wordt de tunnel ter plekke opgebouwd in een werfzone langs het Albertkanaal. De geprefabriceerde constructie schuift dus in het weekend van 20 oktober naar zijn definitieve locatie onder de Havenlaan. Ten laatste in het voorjaar van 2024 is de missing link op de fietssnelweg F72 voltooid.


Opmerkingen

Beoordeeld met 0 uit 5 sterren.
Nog geen beoordelingen

Voeg een beoordeling toe
bottom of page