top of page

Dit weekend begint het zomeruur

Dit weekend is het weer zover. Dan wordt namelijk in heel wat landen de zomertijd ingevoerd. Dit wil zeggen dat we van zaterdag 24 maart op zondag 25 maart de klok een uurtje vooruit moeten zetten, van 2u naar 3u, en dat we dus een uurtje minder zullen slapen.

Het zomeruur is de tijd die gedurende de zomermaanden wordt aangehouden door de klok een uur vooruit te zetten, dit wil zeggen de klok een uur voor te laten lopen op de standaardtijd (die in dit verband ook wel wintertijd genoemd wordt). In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het 's morgens langer donker, en blijft het 's avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. De gedachte achter zomertijd is dat men zo zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden.


Ongeveer 70 landen verzetten twee keer per jaar de klok. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page