Dit weekend, tijdens de nacht van zaterdag naar zondag,schakelen we over naar het zomeruur. Het zou wel eens de voorlaatste keer kunnen zijn, want vanaf 2021 moet er een eind komen aan het wisselen tussen zomer- en winteruur. Dat heeft een meerderheid in het Europees Parlement deze week beslist. Maar in welke mate wordt onze dagelijkse routine hierdoor nu echt ontregeld?
Het zomeruur is de tijd die gedurende de zomermaanden wordt aangehouden door de klok een uur vooruit te zetten, dit wil zeggen de klok een uur voor te laten lopen op de wintertijd. In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het 's morgens langer donker en blijft het 's avonds juist langer licht.
Ongeveer 70 landen verzetten twee keer per jaar de klok. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.
Zomertijd: klok één uur vooruit om 02:00 naar 03:00 uur. Een uur minder = dus één uur minder slapen!
We hebben enkele tips om deze periode beter door te komen:
's Ochtends bij het opstaan meteen voor veel licht en lichamelijke activiteit te zorgen.
De gordijnen wagenwijd open dus en als het even kan de kinderen te voet of met de fiets naar de opvang of school brengen in plaats van met de auto. Door 's avonds ervoor zorgen dat het vroeger donker is.
De gordijnen dicht en de schemerlamp aan. Door de laatste paar uur voor het naar bed gaan niet te wild doen.
Rustige spelletjes, een verhaaltje, een liedje, rustig tanden poetsen en de pyjama aandoen is het ideale avondritueel.
Opmerkingen