top of page

Dit weekend schakelen we over naar wintertijd

Dit weekend is het weer zover! De wintertijd gaat in en dat is altijd op de laatste zondag van oktober. In de nacht van zaterdag op zondag wordt de klok dan een uur terug gezet. Om 03:00 uur ’s nachts zetten we de klok dan terug naar 2u.

Beeld ter illustratie

De wintertijd is eigenlijk de juiste tijd. De zomertijd is ooit bedacht om energie te besparen en omdat het prettiger zou zijn voor ons dagritme. Sinds kort wordt er elk jaar harder geroepen om de zomer- en wintertijd af te schaffen. De verschuivingen in ons ritme zorgen bij veel mensen namelijk voor slaapproblemen.


In heel wat landen geven de mensen de voorkeur aan de wintertijd boven zomertijd. Dit omdat veel mensen voor hun gevoel een uur langer kunnen slapen. Dit in tegenstelling tot de zomertijd, waarbij mensen het gevoel hebben dat ze een uur korter kunnen slapen. Maar liefst 50% van de ondervraagden geeft aan moeite te hebben om zich aan te passen aan zomer- én wintertijd. Jaarlijks is er een grote discussie rondom het hanteren van zomer- en wintertijd. Zo gaf de Europese Commissie al in 2017 aan dat zij het heen en weer zetten van de klok willen afschaffen, maar dat is dus tot op heden nog steeds niet gebeurd.


Heel wat mensen hebben het moeilijk tijdens deze korte en donkere dagen. Zo geeft men aan ‘sombere gevoelens’ te hebben tijdens de wintertijd. Laten we positief zijn en beginnen af te tellen naar de laatste zondag van maart. Want op 31 maart 2024 schakelen we terug over naar de zomertijd.

Commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
bottom of page