top of page

Donderdag 10 juni begint om 11u19 een gedeeltelijke zonsverduistering

Donderdag 10 juni 2021 kun je voor het eerst in jaren weer eens een zonsverduistering zien in ons land. Voor het eerst sinds 2015 is zonsverduistering, zij het gedeeltelijk. Morgen, om 11.17 uur, kan je dus bij ons een gedeeltelijke zonsverduistering zien. Zo’n 15 procent van de zon zal bedekt zijn.

Foto: © Unsplah / Beeld ter illustratie

Op donderdag 10 juni 2021, tussen 11:19 en 13:31 uur, vindt een gedeeltelijke zonsverduistering plaats. De Maan schuift dan vanaf de Aarde gezien precies voor de Zon langs. Bij helder weer zal vanuit België de hele verduistering zichtbaar zijn. Wij zien de eclips als een hap die in eerste instantie uit de rechterkant van de Zon wordt genomen en steeds groter wordt. Halverwege de verduistering bevindt die hap zich aan de bovenkant, en tegen het einde van de eclips verdwijnt deze aan de linkerkant van de Zon. De verduistering duurt bij ons 2,2 uur.


In tegenstelling tot zes jaar geleden lijkt het weer deze keer mee te werken. Het is zonnig en er zijn weinig wolken en dat biedt meer kansen om de zonsverduistering te zien.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page