top of page

Eerste schooldag: Hier zijn enkele tips om de dagen goed door te komen

3 september is de eerste schooldag en voor de meesten is dat een echte baaldag, maar dat hoeft helemaal zo niet te zijn. Hoe hard ze ook roepen dat de vakantie te kort was, het is voor kinderen fijn terug hun vrienden te zien, nieuwe zaken te leren. Wij hebben alvast enkele leuke tips om de eerste dagen van het schooljaar met succes tegemoet te gaan. Zeker wanneer je kind voor het eerst naar school gaat, of het een nieuwe school wordt, kan je verwachten dat dit spanning geeft. Het ene kind reageert stil, verdrietig, het andere net uitgelaten. Er komen traantjes aan te pas en vastklampen aan mama/papa hoort er ook bij.

Hier zijn enkele tips voor jonge ouders: Neem na school de tijd om even bij te praten. Dat kwartiertje samenzitten als iedereen thuis komt, wordt snel een vaste gewoonte. Maak het leven eenvoudiger door wat dagelijks terug komt best in een schema om te zetten.

Zoals boekentas en brooddoosje maken, een vast moment voor huiswerk te doen, afspraken rond het gebruik van de tablet of laptop. Ook belangrijk is een vast uur om te slapen.

Je kan misschien ook best een weekschema maken, dat neemt ook al heel veel stress weg. Maak ook een vaste huiswerkplek, maak samen de boekentas/sporttas (en laad die samen uit). Ook belangrijk, eet samen aan tafel en niet voor televisie.

Nog een belangrijke tip is om je kind niet met anderen kinderen te vergelijken, kijk naar de vorderingen van jouw kind. Je kan ze beter leren hoe ze later een aangenaam mens zijn voor anderen en mensen rondom hen. Leren leven dus. In de weg daar naar toe moet er ruimte zijn voor proberen, grenzen aftasten, fouten maken, aha ervaringen opdoen en mogen zeggen: dat was het niet.


Kinderen hebben energie nodig om te kunnen leren/spelen/werken. Het ontbijt is daarom de belangrijkste maaltijd van de dag, daarna starten immers de activiteiten. Geen tijd? Dek 's avonds de tafel, smeer eventueel al boterhammen voor mee naar school.

En vergeet niet dat je een heel belangrijk signaal geeft door samen te ontbijten: hoe druk de dag zich ook aankondigt, we nemen tijd om ook goed voor onszelf te zorgen. Een noodzaak in ons hectische leven.

bottom of page