top of page

Grote verkeersactie in de politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst

Op vrijdag 11 oktober was er van 15.00u tot 23.00u een grote verkeerscontrole in de politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst en dat voor alcohol en drugs in het verkeer. Zo werd er gecontroleerd aan de grensovergang in Vroenhoven en op de Alden Biesensingel in Bilzen. In totaal werden 584 voertuigen en bestuurders aan een controle onderworpen. 17 bestuurders bliezen rood (positief) op de pre-sampling. Deze mensen werden aan een uitgebreidere controle onderworpen.


1 bestuurder legde een positieve ademtest af. Het rijbewijs werd drie uur ingehouden. De Nederlandse bestuurder diende de boete van 179 € ter plaatse te betalen. ook een Engelse bestuurder legde een positieve ademtest af. Zijn rijbewijs werd drie uur ingehouden. De Engelse bestuurder diende de boete van 179 € ter plaatse te betalen. Het rijbewijs van een Belgische bestuurder werd na een positieve test zes uur ingehouden. Hij zal zich nadien bij de politierechter mogen verantwoorden. Ook een Nederlandse bestuurder diende zijn rijbewijs voor 6 uur in te leveren en moest meteen een boete van 420 € betalen.

Een bestuurder afkomstig uit Letland kreeg een onmiddellijke intrekking van zijn rijbewijs voor 15 dagen. Hij mocht ook ter plekke 1260€ ophoesten om dadelijk te voldoen aan de boete. De vrachtwagenchauffeur werkte voor een buitenlandse firma die een doorreis door België maakte. Nog een bestuurder legde een positieve ademtest af en vervolgens legde deze bestuurder ook nog eens een positieve speekseltest af voor cocaïne. Gezien de bestuurder geen geldig rijbewijs kon voorleggen, werd zijn voertuig ter plaatse geïmmobiliseerd. Bijkomstig waren de bestuurder zijn handen ingetapet naar aanleiding van een wonde, zodoende kon hij zijn voertuig niet eens deftig besturen. Bij controle van de boorddocumenten bleek het keuringsbewijs eveneens verlopen te zijn sinds mei 2019. Deze bestuurder verzamelde heel wat processen-verbaal en zal later voor de politierechter mogen verschijnen.


Tijdens de controle moesten nog eens 7 bestuurders een speekseltest afleggen. Vijf hiervan waren positief. Deze bestuurders zagen hun rijbewijs eveneens ingetrokken worden voor 15 dagen. Een vrachtwagenbestuurder reed met een vrachtwagen waarvan het keuringsbewijs verlopen was sinds mei 2019. De lading diende ter plaatse overgeladen te worden. De bestuurder kreeg een boete van 1.000€. Een andere vrachtwagenbestuurder reed met een snelheid van 90 km/uur waar hij slechts 60 km/uur mocht rijden. Hij kreeg een boete van 116 euro. Een vrachtwagen was ook nog eens overladen. In zijn oplegger lag 8.500 kg teveel aan zand. De bestuurder kreeg een boete van 400€.


Tijdens de actie bleek een bestuurder nog geseind te staan. Hij werd meteen meegenomen en aan de collega’s van de Politiezone Lanaken - Maasmechelen uitgeleverd. Verder was er een voertuig rond te rijden dat niet geldig verzekerd of ingeschreven was. De eigenaar had reproductie-kentekenplaten op zijn voertuig gehangen. Het voertuig werd ter plaatse in beslag genomen. De eigenaar krijgt 15 dagen de tijd om zich in regel te stellen.


Tot slot kregen 14 bestuurders een waarschuwing voor onder andere het niet correct dragen van de veiligheidskledij (motorrijders), het niet dragen van de veiligheidsgordel, niet-handenvrij GSM-en, parkeerovertredingen, onaangepast rijgedrag, verlopen keuringsbewijs, het niet-dragen van de valhelm op een bromfiets, tuningsinbreuken, inbreuken op de inschrijving van voertuigen, enz... Ook kregen 20 bestuurder een proces-verbaal van waarschuwing voor allerhande technische inbreuken aan het voertuig

bottom of page