top of page

HITTEGOLF: Wat te doen bij tropische temperaturen

We kunnen jullie niet genoeg waarschuwen, maar de eerste hittegolf komt eraan en dat betekend dat we als burger extra alert moeten zijn, ook naar andere mensen toe. Vooral zieken, ouderen en kinderen zijn heel kwetsbaar. Als de temperatuur tijdens een periode van minstens 3 opeenvolgende dagen overdag hoger is dan 30°C (en ’s nachts hoger dan 18°C), spreken we over een hittegolf. Wij bij Sport Fm Continu hebben alvast enkele tips voor jullie en dat om niet teveel last te hebben van de hitte de komende dagen.


Drink koele (geen ijskoude) dranken die geen alcohol of cafeïne bevatten. Het is aangeraden om regelmatig te drinken, ook als u geen dorst heeft. Een volwassene heeft per dag ongeveer 1,5 tot 2 liter water nodig. Daarom is het slim om ieder uur een glaasje water te drinken. Hou ook de mensen rondom jou in de gaten en zorg ervoor dat ouderen, kinderen en zieken regelmatig drinken. Door de warmte heb je niet zo snel honger, maar toch raden we jullie aan om op regelmatige tijdstippen te eten. Bij voorkeur frisse gerechten, groenten en fruit.


Vermijd ook zware inspanningen (bv sporten) door de dag en probeer zoveel mogelijk in een koele ruimte te rusten. Hou je ramen overdag gesloten en scherm ze af door bijvoorbeeld gordijnen en rolluiken dicht te houden. Tijdens de nacht kan je de ramen dan weer open zetten. Als u geen zin heeft om de hele dag binnen te zitten, draag dan een hoofddeksel en lichte katoenen kledij als je naar buiten gaat. Laat kinderen niet alleen op een warme plek (bijvoorbeeld een auto).


Door de warmte koelt je lichaam af door te transpireren, daarmee voert je lichaam de hitte af. Tijdens het zweten verlies je dus ook veel vocht, met daarbij ook zouten die in je lichaam aangevuld moeten worden. Een goede manier om die aan te vullen, is door fruit te eten. De beste vrucht hiervoor is een watermeloen. Maar ook appels, mango, bananen, aardbeien, frambozen, blauwe bessen en zwarte bessen zijn uitstekend.


Ohja... nog even dit: Kun je niet slapen door de hitte? Dan is het slim om voor het naar bed gaan een warme douche te nemen. De warmte zorgt ervoor dat de bloedvaten in de huid open gaan staan en waardoor je je interne warmte kwijtraakt. Een koude douche doet juist het tegenovergestelde, het koelt tijdelijk je temperatuur af maar daarna gaat je temperatuur weer stijgen.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page