top of page

Hoeselt: Fusie... verdeelt gemeente

Nog iets meer dan 2 weken en we zullen met zijn allen weer naar het stemhokje moeten gaan en dat begin je vooral te merken aan de folders die dagelijks in je brievenbus vallen en de vele reclamepanelen langs de weg. De verkiezingen zijn ook voor enkele partijen een punt om de veelbesproken fusie tussen Bilzen en Hoeselt aan te halen. Het onderwerp verdeelt de gemeente in twee kampen. Burgemeester Werner Raskin (Open Vld) is vurig tegenstander. De voorzitter van de gemeenteraad Fons Capiot van CDH, nu kopman van Wij Hoeselt (CDH en CD&V), pleit voor een fusie. Het liefst met het naburige Bilzen.

Volgens Raskin, de huidige burgemeester van Hoeselt, vergroot een fusie de afstand tussen politiek en de burgers. Hoeselt heeft per inwoner een schuld van 400 euro, Bilzen 2.000. Dat wil zeggen dat als Hoeselt samen met Bilzen gaat en de éénmalige bonus van 20 miljoen er bij wordt gerekend dan stijgt volgens Werner de schuld per Hoeselaar naar 1.100 euro. Er is volgens hem dan ook geen draagvlak voor een fusie. De nieuwe gemeente zou zo’n 42.000 inwoners tellen.

Fons Capiot denkt er helemaal anders over "Niet fusioneren, is een bonus van 20 miljoen euro weigeren”, aldus Capiot van Wij Hoeselt. “Een duizelingwekkend bedrag. Het is bijna dubbel zoveel als de jaalrijkse inkomsten van de gemeente. Bovendien zouden we jaarlijks een miljoen euro van het gemeentefonds mislopen. De dossiers die de gemeente op tafel krijgt, worden met de dag complexer. Vandaag hebben we daar niet genoeg gespecialiseerd personeel voor in huis. Bij een fusie is dat wel het geval.”

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page