top of page

Hoeselt is eerste gemeente met bibliotheek in de kerk

Het is zo ver. Sinds dinsdag 14 augustus is er een nieuwe bibliotheek in Hoeselt geopend. Vanaf nu kan je er zo een 25.000 boeken, 12.000 cd’s en dvd’s ontlenen of raadplegen. De nieuwe bibliotheek ligt in de parochiekerk op de Neder. Hoeselt is daarmee de eerste Vlaamse gemeente met een bibliotheek in een kerk.

© Foto Dalemans
© Foto Dalemans

De kerkfabriek wist dat de gemeente naar een nieuw onderkomen voor de bibliotheek die 50 jaar in het centrum van Hoeselt lag zocht, en zo kwam er een voorstel in samenwerking met het kerkbestuur om de kerk op de Neder daarvoor te gebruiken en dat voorstel werd door iedereen goedgekeurd. Zo is Hoeselt nu de eerste Vlaamse gemeente met een bibliotheek in een kerk. Een gedeelte van de kerk zal nog dienen voor huwelijken en dopen. Misvieringen en begrafenissen vinden elders in de gemeente plaats.


Door de samenwerking met de kerkfabriek was de bouw van een bib financieel haalbaar. Er werd door de gemeente zelf voor 200.000 euro geïnvesteerd en zij zal de komende 18 jaar elke maand een huur van 900 euro per maand betalen. De kerkfabriek investeerde zelf 800.000 euro.


Voor architect Pieter Verjans en Kim Jehaes was het een huzarenstuk om de bibliotheek in de kerk te bouwen. Ze heeft de contouren van een kerk. Ook kan je vanuit de bib kijken naar de glasramen en bogen van de kerk. Er zijn twee kleine expo-ruimtes.


Vandaag, woensdag 15 augustus, gaat de nieuwe bibliotheek ook open voor het grote publiek. Dat gebeurd in combinatie met de Njoddërkermis. Zo zijn er vanaf 13u30 gratis attracties en springkastelen voorzien. De draaimolen en reuzenrad kosten 1 euro per ritje. Verder kan je je laten gaan aan de schietkraam en tijdens het ballen gooien. Ook is er live-muziek op een zomerterras met optredens:


14u : Lisa en Laurenz 15u : Trio Sien met piano 16u : Cindy met piano 17u : Sien met instrumentale muziek 20u : The Hellbillies


Tijdens de ganse dag kan je doorlopend een bezoekje brengen aan de nieuwe bibliotheek met vanaf 13u30 doorlopend workshops. (Green screen, Boekface, Kip van Troje, Boekenmonstens, Beebots, Voorlezen,...)


Vanaf 17u is er bij de Anjo ook nog een mosselkermis.

Opmerkingen

Beoordeeld met 0 uit 5 sterren.
Nog geen beoordelingen

Voeg een beoordeling toe
bottom of page