top of page

Is alle dagen sporten wel gezond?

Sporten is gezond! Maar is het ook gezond om elke dag te sporten? Steeds meer mensen kunnen haast niet zonder sport, maar uit eigen ervaring, (ik zelf loop regelmatig) weet ik dat men toch maar beter zijn lichaam laat rusten om voldoende te herstellen. Kiezen voor een sportieve levensstijl is uiteraard een goede zaak. Drie à vier keer per week sporten is ideaal.


Met sporten belast je je spieren. Je vraagt energie van de spieren en hier moeten je spieren naderhand ook weer van herstellen. Elk lichaam is anders en het ene lichaam zal sneller herstellen dan het andere. In de hersteltijd is voeding en slaap erg belangrijk. Geef je je spieren niet genoeg hersteltijd, dan kan dit ten koste gaan van je spieren.

Meer sporten is niet altijd beter, je kunt ook te veel sporten. Als jij elke dag dezelfde trainingen doet, dezelfde oefeningen en dus je spieren veel belast en weinig laat herstellen, dan zal je merken dat de trainingen juist steeds meer moeite gaan kosten en dat je sneller moe wordt. Terwijl je je juist fit en energiek zou moeten voelen door het sporten. Dus door te veel te sporten gaan de sportprestaties juist achteruit in plaats van vooruit.


We weten allemaal dat elke dag bewegen belangrijk is. Maar variatie is belangrijk bij sporten. Zo kan je de ene dag gaan hardlopen, dan eens een keertje fietsen of zwemmen. Bij hardlopen vraag je veel van je benen (o.a. je knieën). Ook bij deze sport is het niet verstandig om dit elke dag te doen, omdat je je benen dan elke dag belast en ze niet goed kunnen herstellen. De ene dag je bovenlichaam trainen, de andere dag je onderlichaam trainen en dit afwisselen met fietsen, wandelen of hardlopen kan dus prima, maar een rustdag kan zeker geen kwaad.


Elke dag sporten zou uiteraard wel kunnen, mits je genoeg varieert en herstelt. Je kunt rustig gaan fietsen of wandelen, zodat de spieren in beweging blijven. Elke dag zwaar belasten is dus zeker niet nodig. Geef je spieren tijd om te herstellen, slaap goed en neem de juiste voeding.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page