top of page

Johan Sauwens vraagt hertelling in Bilzen. Burgemeester kan eed nog niet afleggen

De inwoners van Bilzen zullen nog even moeten wachten vooraleer hun nieuwe burgemeester de eed kan afleggen. Normaal gebeurt dat in januari, maar Johan Sauwens (Trots op Bilzen) gaat dinsdag een klacht indienen bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. Hij is namelijk niet akkoord met de verkiezingsuitslag in Bilzen. Na de verkiezingen vroeg ook Johan Danen (Groen) al een hertelling van het laatste stembureau aan. Daardoor kan Bruno Steegen (Beter Bilzen) voorlopig de eed als nieuwe burgemeester niet afleggen.

Foto: ©metrotime / Bron: hbvl/nieuwsblad

Een advocatenbureau zal dinsdag de klacht indienen bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. Volgens voormalig burgemeester Sauwens zijn er “nieuwe elementen” die de klacht rechtvaardigen. Vandaag was het wel nog niet duidelijk of Sauwens vraagt naar een hertelling of een eventuele nietigverklaring van de verkiezingsuitslag. Indien de huidige en toekomstige meerderheid van N-VA, Beter Bilzen en Bilzen Bruist gebroken wordt, is Trots op Bilzen als grootste partij incontournable.


Door de lopende procedures kan toekomstig burgemeester Steegen voorlopig de eed niet afleggen. Waarschijnlijk zal ook het nieuwe schepencollege op 2 januari moeten worden uitgesteld. Het is op 13 december dat de klacht zal behandeld door het rechtscollege, maar er kan bij de Raad van State nog beroep aangetekend worden. Mocht dit zo zijn dat moet huidig burgemeester Frieda Brepoels (N-VA) mogelijk tot maart in functie blijven.

Yorumlar

5 üzerinden 0 yıldız
Henüz hiç puanlama yok

Puanlama ekleyin
bottom of page