top of page

Mistlampen gebruiken: wanneer wel en wanneer niet?

De laatste dagen worden automobilisten regelmatig geteisterd door dichte mist. Toch blijkt dat heel wat bestuurders niet weten hoe zij met de speciale mistlampen om moeten gaan. De redactie bij Sport Fm Continu is alvast op zoek gegaan naar antwoorden.


Automobilisten neigen bij dichte mist nogal eens het groot licht in te schakelen, maar dat heeft doorgaans weinig zin: de mist zal het licht terugkaatsen en dat is alleen maar hinderlijk voor jezelf. Speciale mistlampen aan de voorkant van een auto zijn een betere oplossing. Zij produceren extra fel licht, om in een mistbank zelf beter zicht te hebben en beter zichtbaar voor anderen te zijn.


Nu horen we jullie al denken van wanneer mag je de mistlampen eigenlijk mag of moet gebruiken? Dit staat er alvast in de wet geschreven: Het is wettelijk niet verplicht om voorste mistlichten op je auto te hebben. Hieruit volgt meteen dat je niet verplicht kan worden je voorste mistlampen te laten branden, wat ook de weersomstandigheden zijn. De wet zegt wel wanneer deze mistlampen mogen (en dus niet moeten) worden gebruikt. Dat is meer bepaald het geval bij mist, bij regen of bij sneeuwval, ongeacht wat de afstand is waarover je nog kan zien. De mistlampen mogen daarbij gebruikt worden samen met de dimlichten of eventueel zonder de dimlichten. Buiten deze gevallen is het gebruik van je voorste mistlichten verboden.


Een auto moet wel één of twee rode achtermistlichten hebben. Die moeten in bepaalde gevallen verplicht worden ontstoken. Meer bepaald moet je deze mistlichten gebruiken bij mist en dit als de zichtbaarheid minder dan ongeveer 100 meter bedraagt. Je moet ze ook gebruiken bij sneeuwval als de zichtbaarheid minder dan ongeveer 100 meter bedraagt en bij hevige regen. Buiten deze gevallen mag je de mistlichten in kwestie niet gebruiken.


Boetes

Mocht je je niet aan de regels houden dan riskeer je een boete van 116 euro.

留言

評等為 0(最高為 5 顆星)。
暫無評等

新增評等
bottom of page