top of page

Morgana is een nieuwe Limburgse appel

De fruitliefhebbers onder ons zullen het graag horen. Afgelopen weekend is in Hasselt een nieuwe appel voorgesteld. Het stuk fruit kreeg de naam Morgana. De officiële voorstelling gebeurde tijdens Fructura, de driejaarlijkse internationale vakbeurs voor hard- en zachtfruit. De appelsoort met zeer kruidige aroma’s van Haspengouwse en Hagelandse origine wordt door specialisten gezien als een grote kanshebber om de consumptie van appelen uit eigen streek te vergroten en moet de Limburgse fruittelers een hart onder de riem steken.

De nieuwe appelsoort is honderd procent Belgische en van het ras Kizuri en is ontstaan door intensief veredelingswerk van het gespecialiseerde bedrijf Better3Fruit in Rillaar. Voor de verspreiding op de Europese markt doet men beroep op boomkweker Carolus in Nieuwerkerken. De exclusieve productie- en verkooprechten zijn dan weer verleend aan vier West-Europese fruitverenigingen waaronder de Belgische Fruitveiling (BFV) in Sint-Truiden.


Als alles volgens plan verloopt dan zullen er in Limburg deze inter nog 30.000 bomen worden aangeplant. Voor volgend jaar zijn er nog eens 30.000 in bestelling. Over een jaar zullen er in West-Europa meer dan 600.000 bomen geplant worden, zodat er in 2021 al Morgana’s in de warenhuizen beschikbaar zullen zijn.

bottom of page