top of page

Mory Kanté van wereldhit Yéké Yéké overleden

Vrijdagnamiddag bereikte ons het nieuws dat de Guineese zanger en muzikant Mory Kanté, die wereldberoemd werd dankzij de hit ‘YéKé YéKé’, is overleden in een ziekenhuis in Conakry. Het nieuws werd via zijn zoon bekendgemaakt. Mory Kanté is 70 jaar geworden.

Foto: © Marc Ribes

Kanté leed al geruime tijd aan een chronische ziekte en ging voor behandelingen vaak naar Frankrijk en dat bleek te werken tot dat half maart de coronacrisis toesloeg. Door het sluiten van de grenzen was reizen vanuit Guinee niet meer mogelijk, waardoor zijn toestand zienderogen verslechterde.


Van de song ‘Yé ké Yé ké’, uitgebracht in 1987, zijn miljoenen exemplaren verkocht. De song stond zowel België als in de rest van de wereld wekenlang bovenaan de hitlijsten. Het nummer is gezongen in zijn moedertaal, het Madingo. Mory Kanté kon het succes van deze single nooit meer evenaren en hoort daarom bij ons in de rubriek ééndagsvlieg. Hij heeft echter nog meer albums gemaakt die vooral bekend zijn bij liefhebbers van Afrikaanse muziek, bijvoorbeeld ‘Sabou’, verschenen in 2004.


bottom of page