top of page

Muziekwereld rouwt om Aretha Franklin. Beluister hier enkele hits van haar

De familie van Aretha Franklin rouwt om het verlies van "de matriarch en de rots van de familie". Dat hebben de nabestaanden van de donderdag overleden Queen of Soul in een verklaring laten weten.

Foto: © Reuters
Foto: © Reuters

"In een van de donkerste momenten van ons leven zijn we niet in staat de juiste woorden te vinden om de pijn in ons hart uit te drukken", stellen de nabestaanden. Volgens hen kende de liefde van Aretha voor haar kinderen, kleinkinderen, nichten en neven "geen grenzen".

"We zijn diep geraakt door het ongelooflijke aantal steunbetuigingen die we hebben gekregen van goede vrienden, supporters en fans van over de hele wereld. Bedankt voor het medeleven en de gebeden", liet de familie weten. "We hebben jullie liefde voor Aretha gevoeld. Dat haar nalatenschap voort blijft leven, geeft ons troost."

De nabestaanden vragen om privacy "in deze moeilijke tijd". Binnen een paar dagen willen ze meer duidelijkheid verschaffen over de uitvaart.


Aretha Louise Franklin geboren op 25 maart 1942 en overleden op donderdag 16 augustus was een Amerikaans gospel- soul- en R&B- zangeres. Op de ranglijst van 100 beste zangers (m/v) aller tijden van het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone staat zij op de eerste plaats.


Als kind zong Aretha Franklin met haar zussen, Carolyn en Erma in de babtistenkerk waar haar vader dominee was. Haar eerste plaatopnamen maakte ze toen ze 14 jaar oud was. Ze werd ontdekt en sloot een contract met Columbia Records. Begin jaren zestig vertolkte ze een paar liedjes die populair werden, onder andere het oorspronkelijk door Al Jolson in 1918 uitgebrachte Rock-a-bye Yor Baby with a Dixie Meldoy.


Na haar vertrek bij Columbia Records sloot ze een contract met Atlantic Records. Haar producer werd Jerry Wexler met wie ze een paar zeer invloedrijke r&b-opnamen maakte, zoals I Never Loved a Man (The Way I Love You). Tegen het eind van de jaren zestig kreeg Aretha Franklin de bijnaam "The Queen of Soul", omdat ze zo beroemd was geworden en tevens als een rolmodel voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap werd gezien.

Aretha Franklin had veel hits zoals 'Chain of Fools', 'Natural Woman', 'Think', 'Baby I Love You', 'The House That Jack Built', 'I Say a Little Prayer' en 'Repect'. Begin jaren tachtig zit haar carriere even in een dipje tot dat ze een cover maakt van de Doobie Brothers-hit 'What A Fool Believes'. In 1987 scoort ze een enorme wereldhit met 'Knew You ere Waiting For Me'. Het was een duet met wijlen George Michael en stond dat jaar een paar weken op nummer 1 in diverse hitparades wereldwijd.

Op 3 januari 1987 werd Aretha Franklin ook de eerste vrouw die een plaats kreeg in de Rock and Roll Hall of Fame. In 1999 ontving ze de hoogste Amerikaanse kunstonderscheiding, de National Medal of Arts. In 2010 werd Franklin door het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone ook nog uitgeroepen tot beste zangeres aller tijden. Twee jaar later, in 2012, werd ze opgenomen in de Gospel Music Hall of Fame.

Franklin is twee keer gehuwd geweest. Ze heeft vier zonen, met vier verschillende partners.

In december 2010 werd bekend dat de zangeres ziek was. Ze leed aan alvleesklierkanker. In augustus 2013 leek Aretha de ziekte te hebben overwonnen, maar de ziekte keerde echter terug. In augustus 2018 kreeg ze thuis palliatieve zorg en werd bekendgemaakt dat ze stervende was. Op 16 augustus 2018 overleed Franklin. Ze werd 76 jaar.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page