top of page

Zwarte Piet zorgt opnieuw voor ophef in Nederland

Zwarte Piet zorgt opnieuw voor ophef in Nederland. Onze noorderburen zijn weer helemaal in de ban rond Sinterklaas, meer bepaald Zwarte Piet. Toch moeten we dit ook nuanceren omdat dit maar een kleine groep van de bevolking is. Al enkele jaren zijn er mensen die plots vinden dat Zwarte Piet racistisch is. Daarom vinden zij nu dat het hele feest verboden moet worden in hun land.

Foto; © Proot

Vorig jaar werd een snelweg geblokkeerd, maandag werd de doorgang voor de medewerkers van tv-omroep NTR op het mediapark in Hilversum geblokkeerd. De NTR maakt al jaren een Sinterklaasjournaal. Anti-Pietactivisten versperden er een uur de weg, tot de politie opdaagde. Zaterdag 17 november is er de jaarlijkse intocht in Nederland en die is live op tv te zien.


Vandaag, dinsdag 13 november, start een kort geding bij de rechtbank in Haarlem om de volgens de initiatiefnemers 'racistische landelijke intocht' te verbieden. Bovendien hebben tot nu toe vier actiegroepen aangekondigd dat ze in Zaanstad, waar de Sint aankomt, gaan demonstreren. Voor de aankomst zijn onder meer veiligheidscontroles voorzien.


Vorig jaar was Dokkum het decor van de landelijke intocht. Tegenstanders van Zwarte Piet werden toen op de snelweg tegengehouden bij een wegblokkade. Vrijdag legde de rechtbank de veroorzakers taakstraffen op tot 240 uur.


Net vandaag bereikte ons het bericht dat de zwarte pieten in Brugge zwart blijven omdat dit een traditie is. Daar zal de Sint op 25 november zijn intrede doen.

bottom of page