top of page

Storm raast over Limburg en veroorzaakt veel schade. Ook regio Hoeselt en Bilzen

Het KMI had er al enkele dagen voor gewaarschuwd en nog maar goed ook want vandaag hebben we kunnen kennismaken met rukwinden die snelheden haalden tot maar liefst 120 km per uur. In de provincie Limburg gold daarom ook code geel, die toch even over gegaan is in code oranje. Ook het nummer 1722 werd geactiveerd voor niet-dringende oproepen. Door het slechte weer werd hier en daar ook de beslissing genomen om de carnavalsoptochten aan te passen.


Zo liet politie Maasland weten dat de stoet van de Kezelzekskes in Rotem (Dilsen-Stokkem) niet kan plaatsvinden, en ook de optocht van de Orde der Asserbakken in As is afgelast omdat men de veiligheid niet meer kon garanderen. Ook vanochtend om iets voor 11 uur is door de veiligheidscel van de stad Bilzen beslist dat de optocht in Bilzen niet kunnen doorgaan wegens het grote gevaar op schade en gekwetsten. Iedereen was wel nog welkom in het centrum waar het carnavalsfeest gevierd werd in de tent op de Markt en in de vele cafés. De tent moest even nadien toch geëvacueerd worden omdat een stelling die ron de de kerk was opgebouwd dreigde om te vallen nadat delen naar beneden kwam. In Beverst kwam een boom dwars over de weg te liggen (zie foto).


Hoeselt:

In de Carrefour in Hoeselt waaiden enkele reclamepanelen de straat op. Op de Bilzersteenweg moesten enkele automobilisten uitwijken voor weggewaaide reclamepanelen van de Carrefour. Enkele chauffeurs zetten hun wagen aan de kant om de panelen van de rijbaan te trekken. De brandweer zorgde er even later voor dat alle panelen en los zittende voorwerpen op veilig vastgelegd worden op de parking. Aan het zwembad van Hoeselt was een boom ontworteld door de stevige wind. De berk veroorzaakte gelukkig geen schade aan het zwembad doordat die naar de andere kant was gevallen. De boom lag op de Finse Piste maar door het hevige stormweer waren er op dat moment geen wandelaars of lopers actief.


Deze namiddag kreeg buiten Limburg ook de rest van Vlaanderen met stevig stormweer af te rekenen, met rukwinden tot wel 120 km/u. Dat veroorzaakte heel wat hinder en schade, vooral door ontwortelde bomen. Helaas viel er ook een dodelijk slachtoffer te betreuren. In Mol kwam een visser om het leven toen er een boom op hem viel. De beelden hieronder maken duidelijk hoe lelijk de storm huis hield.


De stormachtige wind zorgde ervoor dat het verkeer in Limburg veel hinder ondervond van omgevallen bomen en afgewaaide takken. Voor vannacht en morgen zal de wind wel in kracht afnemen.

bottom of page