top of page

Storm trekt over Limburg! Wat te doen bij schade of gewonden?

Vrijdagnamiddag trekt een storm over het land. In Limburg voorspelt het KMI windstoten van 80 tot 120 kilometer per uur en is code geel afgekondigd. Deze windsnelheden zullen aanhouden tot 19u vanavond.


Heel wat parken in Limburg zullen vandaag en ook de rest van het weekend gesloten blijven. Ook wordt er gevraagd om geen auto's onder bomen te parkeren. Verder wordt er dus ook aangeraden om de borden 'niet betreden bij storm' in bosrijke omgevingen te respecteren. Best ook eens bij je buren binnen te springen die kwetsbaar en hulpbehoevend zijn.


Voor hulp kan je hen contacteren op het nummer 1722. Er wordt opgeroepen om enkel 112 te bellen bij acuut gevaar of gewonden. Sinds 1 augustus 2017 bel je het nummer 1722 tijdens storm of wateroverlast als je de brandweer nodig hebt, maar er niemand (potentieel) in levensgevaar is. Het nummer 1722 moet ervoor zorgen dat de noodcentrales 112 niet overbelast geraken bij stormweer en dat mensen die in levensgevaar zijn niet nodeloos moeten wachten.


Tijdens noodweer loopt het aantal telefoontjes al snel op. Wees geduldig en haak niet in, anders kom je weer achteraan in de wachtrij.​ De brandweer bekijkt vervolgens situatie per situatie en bepaalt wie eerst geholpen moet worden. Jouw oproep is geregistreerd, dus je hoeft niet terug te bellen naar 1722 (en al zeker niet naar 112!). Als de situatie intussen is opgelost, kan je best wel terugbellen naar 1722, zodat een ploeg niet nodeloos bij je langs komt.


bottom of page