top of page

Tips: De beste voeding voor je sportende tiener

Tegenwoordig is sporten bij volwassenen echt hip. Maar ook kinderen sporten meer en dat betekend dat je als ouder echt zijn voeding goed moet blijven opvolgen. Heb je daar niet zoveel tijd voor? Wel een sportdiëtist kan hierbij helpen. Een goede sportdiëtist maakt een voedingsplan op maat.


Eten zorgt voor goede energie, mits de juiste voedselkeuze wordt gemaakt. En die energie is nodig wanneer er intensief wordt gesport. Gewicht, lengte, geslacht, de sport die wordt beoefend en de hoeveelheid trainingsuren bepalen verder hoeveel energie het kind die dag nodig heeft. Op een rustdag heeft je kind minder energie nodig dan op een trainingsdag.


Koolhydraten is de energiebron bij intensieve trainingen. Dat vind je onder meer in zilvervliesrijst, volkorenpasta, volkorenbrood, pannenkoeken, muesli, volkoren crackers, havermout, wrap, bonen en fruit. Sla zeker geen maaltijden over. Bak in het weekend bijvoorbeeld een flinke stapel pannenkoeken, altijd goed en lekker. En een ideale bron van koolhydraten voor jouw sportende tiener. Een flinke pannenkoek levert al gauw 20 gram koolhydraten. Dat is evenveel als een volkoren boterham met confituur of een banaan. Dat is snelle extra energie en prettig om voor een training te eten. Tip: Laat het vlees weg. Dit heb je voor een training niet nodig.


Zorg ook dat je je sportend kind eiwitten genoeg heeft. Die zijn nodig voor het bouwen en herstellen van weefsels en spieren, waardoor ze heel belangrijk zijn in het groeistadium. De voeding moet naast veel energie ook voldoende eiwitten leveren. Verspreid eiwitten over de dag. Dit houdt in dat iedere maaltijd een portie eiwit zou moeten bevatten, vooral na een training zijn eiwitten belangrijk om ervoor te zorgen dat de spieren sneller herstellen. Eiwitten vind je vooral terug in kip, vis, vlees, kwark, yoghurt, melk en ei, maar ook linzen, peulvruchten, noten en soja leveren eiwitten. Het is dus goed om je kind na de sport een potje yoghurt met vers fruit, of een handje noten en een gekookt ei, of een boterham met kipfilet te geven.


Naast energie en herstel is een goede weerstand ook belangrijk. De verschillende vitamines en mineralen spelen daarin een rol. Hoe hoger en intensiever de sport wordt beoefend, hoe belangrijker de details worden. Maar start met de basis, het fundament voor goede prestaties is en blijft gezond eten. Als je wilt dat jouw kind beter of anders gaat eten, zal je als ouder het goede voorbeeld moeten geven en dat doe je vooral door je koelkast met alleen maar gezonde voeding te vullen. Ben je er nog helemaal niet uit? Ga dan langs bij een sportdiëtist.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page