Het is weer een nieuwe week en dat betekend dat we bij Sport Fm Continu weer op zoek zijn gegaan naar leuke weetjes die je misschien wel eens kunnen gaan helpen in de toekomst. Ditmaal gaan we het hebben over het afval. Wist je dat je per dag gemiddeld zo'n 1,5 kg afval produceert en dat is niet zo goed voor ons milieu. Mits enkele kleine aanpassingen aan je manier van leven, kun je alvast jouw steentje bijdragen aan de afslanking van de afvalberg.
Restjes in de keuken
Gebruik een compostvat voor je keuken- en tuinafval. Zo beperk je niet enkel je restafval, maar vermijd je ook dat het organisch afval in de verbrandingsinstallatie terechtkomt. Bovendien bekom je een waardevolle bodemverbeteraar die je nuttig kan gebruik in je tuin. Mocht je plaats hebben dan kan je ook enkele kippen houden. Zij eten de keukenrestjes op en in de plaats krijg je gratis verse eitjes.
Flessen met statiegeld
Laat de plastic flessen staan en kies voor herbruikbare glazen flessen. Flessen met statiegeld kunnen wel tot 30 x hergebruikt worden.
Reclame? Neen
Ontvang je ook bijna elke dag bergen reclamefolders en belanden die rechtstreeks bij het oud papier? Ga dan even langs bij de milieudienst van je gemeente en vraag de sticker "Nee reclame, ja regionale pers" of "Nee reclame, nee regionale pers". Wens je in de toekomst ook niet langer gepersonaliseerde reclame in de bus te krijgen, dan kan je jouw naam laten opnemen in de Robinson-lijst (www.robinsonlist.be). Zo worden jouw gegevens uit de adressenbestanden gehaald waarvan bedrijven gebruik maken.
Vermijd plastic zakjes
Wekelijks nemen we tijdens onze boodschappenronde heel wat plastic zakjes mee uit de supermarkt. Met een stevige boodschappentas of plooibox spaar je heel wat plastic uit. Ben je toch eens je tas vergeten, gebruik dan een lege kartonnen doos om je boodschappen in op te bergen. Deze kun je achteraf zelfs nog gebruiken om oud papier in op te bergen.
Minder verpakkingen Als je gaat winkelen probeer dan verse onverpakte groenten en fruit te kopen. Tegenwoordig bestaan er al heel wat leuke alternatieven voor de plastic zakjes om je groenten en fruit in te verzamelen, zoals netjes en flinterdunne stoffen zakjes. Het best kan je ook hervulbare zakjes gebruiken en als je kindjes boterhammen mee naar school nemen, doe die dan in een boterhamdoos of ander alternatief in plaats van aluminiumfolie.
Natuurlijk zijn er nog heel wat meer tips, maar als je deze al kan gebruiken zijn wij uiteraard heel tevreden.
Commentaires