top of page

Toch geld voor spoorwegtunnel in Bilzen?

Men spreekt er al jaren van, maar blijkbaar gaat de Vlaamse regering alsnog geld vrijmaken om een tunnel onder het spoor ter hoogte van de Nieuwstraat nabij de overweg aan de Lambertuslaan te bouwen? Vlaams minister van mobiliteit Ben Weyts (N-VA) heeft in de commissie mobiliteit in het Vlaams parlement gezegd dat er geld zou komen voor de spoortunnel. Het is de eerste keer dat hij hier openlijk spreekt.

Laten we toch maar niet te snel victorie kraaien, want de stad Bilzen heeft nog steeds geen bevestiging gekregen. Het agentschap Wegen & Verkeer houdt zich wel al klaar om de werken voor te bereiden. “Volgens mij wordt het geld voor de spoortunnel en het sluiten van vijf overwegen op het grondgebied van de stad pas vrijgemaakt als Spartacus (lees, de lijn van Hasselt via Bilzen naar Maastricht) definitief een go krijgt", laat uitredend burgemeester Frieda Brepoels weten.


De spoortunnel is eigenlijk niet verbonden met Spartacus gezien de sneltram niet op het spoor aan de Lambertuslaan gaat rijden. De gemeente heeft wel een stok achter de deur mocht het geld er niet komen voor de tunnel en het afschaffen van de overwegen. De stad Bilzen heeft in 2012 een overeenkomst gestemd en goedgekeurd dat ze twee miljoen euro zouden investeren voor de werken. Alleen de andere partners in Spartacus (spoorwegbeheerder Infrabel, het agentschap Wege & Verkeer en De Lijn) hebben de overeenkomst nog altijd niet getekend, maar het is nog altijd de gemeente die de bouwvergunning voor de werken moet afleveren.


Volgens Frieda Brepoels, de partijgenote van minister Ben Weyts en uittredend burgemeester in Bilzen, is de spoortunnel van groot belang voor Spurk, Rooi en Beverst. Mocht die er niet komen dan moeten de mensen bij het afsluiten van de overwegen gaan omrijden om naar het centrum te bereiken.

Kommentare

Mit 0 von 5 Sternen bewertet.
Noch keine Ratings

Rating hinzufügen
bottom of page