Vannacht schakelen we over naar de zomertijd
- Wim Brepoels
- 29 mrt
- 2 minuten om te lezen
Vannacht is het weer zover! Dan schakelen we weer om naar het zomeruur en dat betekend dat er tijdens de avond weer langer licht zal schijnen. Vannacht moeten we onze klok weer dus een uurtje vooruit zetten en gaan we van 2u meteen naar 3u. Een uurtje minder slapen dus! Gelukkig zijn er tegenwoordig zovele digitale alternatieven, waarbij de omschakeling automatisch gebeurd.

Sinds 1977 maken we al kennis met de zomertijd. De zomertijd heeft als belangrijkste doel om het daglicht optimaal te benutten en zo energie te besparen, maar niemand kon zich toen de mogelijke gevolgen voor de gezondheid voorstellen. Al snel werd duidelijk dat de verschuiving van het uur vaak leidt tot vermoeidheid en een gevoel van desorganisatie.
Een uur extra daglicht wordt vaak gezien als een uur extra 'leven'. Het biedt de gelegenheid om wat langer op een terrasje te genieten of buiten in het natuurlijke licht te vertoeven. Toch weet men sinds enkele jaren dat met het bioritme van de mens niet te knoeien valt. Wetenschappers hebben al laten weten hoe belangrijk dit ritme is. Verstoringen in ons bioritme kunnen leiden tot slaapproblemen, vermoeidheid en concentratiestoornissen. Ook stelt men vast dat er op de maandag na de omschakeling naar de zomertijd bijna een kwart meer hartaanvallen worden gerapporteerd.
Laten we eerlijk zijn, in de huidige omstandigheden is het niet langer te rechtvaardigen om het zomeruur te behouden. De tijden zijn veranderd; welzijn gaat nu voorop en de economische voordelen zijn in wezen nihil. Het blijft dus nog steeds onduidelijk waarom we deze halfjaarlijkse verstoring nog steeds ondergaan. De wereld verandert, mensen worden wijzer, en het is tijd voor verandering. Zo denken wij er alvast over. Nu de politici nog!
Comments