top of page

Verblijfstoerisme in Limburg goed voor 423 miljoen euro omzet

De Limburgse toeristische sector heeft een schitterend jaar achter de rug. Uit de eerste analyses blijkt dat in 2018 liefst 1,4 miljoen toeristen incheckten in Limburg: 99.000 of 8% meer dan in 2017. Dat heeft Toerisme Vlaanderen laten weten. Het aantal toeristische overnachtingen kwam uit op 4,3 miljoen: 234.000 of 6% meer dan in 2017. De totale omzet voor het verblijfstoerisme komt zo neer op 423 miljoen euro in 2018.


Sinds een paar jaar boeken de mensen liever een vakantie dicht bij huis. Een toeristische trend die zich ook omwille van de actuele klimaatproblematiek duidelijk verderzet. In totaal komt zelfs 61% van de gasten die in Limburg inchecken uit België. Het aantal buitenlandse verblijven steeg in 2018 met 10%. Maar liefst 20% van de gasten die vorig jaar in Limburg incheckten komen uit onze buurlanden, namelijk Nederland. Gevolgd door Duitsland met 7%. Dat zijn na Vlaanderen de twee doelgebieden waarop Toerisme Limburg actief inzet.

Inzetten op zakelijk toerisme is slechts een van de inspanningen die Toerisme Limburg sinds de vorige legislatuur levert om het toeristisch seizoen bewust te verlengen. Er wordt vooral gefocust op het hoogseizoen, maar ook andere seizoenen zijn belangrijk geworden. In het volledige laagseizoen (januari-maart en oktober-december) noteerde Limburg zelfs een stijging van 11% op de aankomsten en 9% op de overnachtingen. Met de maand november als uitschieter: 29% meer aankomsten en 17% meer overnachtingen dan in 2017.

bottom of page