top of page

Vuurwerk en wensballonnen verboden in Hoeselt

We zijn er aan begonnen en hebben de laatste week van 2020 ingezet. Dat betekend dat we het nieuwe jaar 2021 ook op een feestelijke manier willen inzetten. Toch zal dat dit jaar in jullie kleine bubbel moeten gebeuren en voor het eerst zal dat ook zonder vuurwerk zijn.

Foto: © Unsplash

  • Dit jaar is vuurwerk op alle niveaus verboden. Er was al sinds 2019 een algemeen verbod in Vlaanderen, en volgens het ministerieel besluit van 1 december 2020 nu ook in heel België als coronamaatregel. Ook volgens het gemeentelijke GAS-reglement is het niet toegestaan om vuurwerk af te steken of wensballonnen op te laten;

  • De knallen en flitsen zijn voor huisdieren en wilde dieren angstaanjagend. In paniek lopen ze weg en lopen verloren of raken gewond. Ook veel mensen ervaren stress door het lawaai.

  • Huisdieren maken deel uit van ons gezin en zijn echte vrienden geworden. Het is logisch dat we ook zorgen voor hun welzijn.

  • Vuurwerk zorgt voor een toename van CO2 en fijnstof. Vooral mensen met longproblemen of astma ondervinden er hinder van. De zware metalen belanden in de riolering, de lucht of de bodem.

  • Jaarlijks zijn er tientallen ongevallen met brandwonden en oogletsels tot gevolg.

Bron: hoeselt.be

bottom of page