top of page

Waarom naar de radio luisteren goed voor je is

Iedereen heeft wel zo eens een moment dat hij naar muziek wil luisteren. Dat kan om je favoriete nummers te horen, je een beetje wil chillen, uit de bol wil gaan en nog zoveel meer. Maar waarom luisteren we eigenlijk zo graag naar muziek? Wij bij Sport Fm Continu zetten het even op een rijtje:


Je stemming verbeteren Muziek kan je in een positieve stemming brengen. Door bepaalde muziek te kiezen breng je jezelf in de gewenste stemming.


Muziek maakt je slimmer

Doordat je niet alleen naar muzikale klanken, maar ook naar teksten luistert, worden bepaalde verbindingen in je hersenen gelegd. Daardoor leren je hersenhelften beter samenwerken en kan je dingen dus sneller oppikken!


Afleiding zoeken Muziek werkt ontspannend. Het is ook een tijdverdrijf. Een nadeel kan zijn dat je minder presteert als je aan het werk bent of studeert en tegelijkertijd muziek luistert. Maar voor de meesten onder ons geld deze regel: door muziek te luisteren ben je automatisch al productiever.


Omgaan met negatieve emoties Veel liedjes gaan over angst, pijn, verloren liefdes, frustraties, … Zij helpen ons om met die emoties om te gaan. Onderzoekers hebben bevonden dat muziek de polsslag, bloeddruk, ademhaling, bloedcirculatie, spijsvertering, hartslag en spiersamentrekking beïnvloedt en ook het bloedvolume in de organen, ledematen en hersenen.


Verbeteren van je relaties met anderen Als je van dezelfde muziek houdt, schept dat een band. Je gaat samen met anderen naar concerten. Het zorgt voor gespreksstof. En romantische liedjes zorgen ervoor dat vrouwen sneller instemmen met een date (52%) dan wanneer ze een niet-romatisch liedje beluisterden (28%).


Je identiteit bevestigen In de Westerse maatschappij is het hebben van een unieke eigen identiteit iets heel belangrijks. Je muzikale voorkeuren helpen je bij het bevestigen van die identiteit. Je sociale imago hangt er ook van af: je bent een hip-hopper, een jazz-freak, …


Meer te weten komen over de wereld en anderen Nog even dit: Muziek is ook een bron van informatie over anderen. Net zoals muziek iets over jou zegt, doet het dat ook over anderen. Uit onderzoek blijkt dat men in het algemeen iemands persoonlijkheid goed kan omschrijven op basis van zijn 10 favoriete nummers.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page