top of page

Wat je nog niet wist over slapen.

Iedereen weet dat ons lichaam tijdens het slapen uitrust om energie op te laden voor de volgende dag. Maar wat de meesten onder ons niet weten is dat als we langer zijn wanneer we ‘s ochtends opstaan dan toen we de avond ervoor in bed kropen? Jaja.... nu ben je zeker nieuwsgierig naar de volgende weetjes over slapen? Lees dan gerust verder....

Weet je wat een leuke manier is om in slaap te vallen? Het denken aan een stromend beekje wanneer je in bed ligt. Bij een experiment bleek dat proefpersonen die aan een waterval of een beekje dachten, maar liefst 20 minuten eerder in slaap vielen. Diegene wat schaapjes telden, lagen nog een tijdje wakker.


Wist je dat slaaptekort het vormen van rimpels in het gezicht bevordert? De normale huidveroudering wordt bij een goede nachtrust ‘s nachts gedeeltelijk hersteld. Bij langdurig slaaptekort komt dit proces tot stilstand.


Wie steeds uitslaapt in het weekend krijgt te maken met een verstoord slaappatroon. Uit onderzoek blijkt dat deze verstoring het glucoseniveau in ons bloed verhoogt. Op lange termijn kan dit leiden tot hogere risico’s op diabetes en overgewicht.



Ohja...... In onze slaap draaien we ons wel 30 tot 40 keer om. Dat is belangrijk voor het herstel van onze spieren. Tijdens de slaap groeien onze spieren zelfs.


Tot slot: om op tijd in slaap te vallen, is het belangrijk om overdag voldoende blootgesteld te worden aan daglicht. Het is daarom belangrijk om te werken in een ruimte met veel ramen. Als je gedurende de dag genoeg daglicht te zien krijgt, dan maakt je lichaam ‘s avonds het slaaphormoon melatonine aan. Fel licht in de avond remt wel de melatonineproductie af.

bottom of page