top of page

Weet wat je eet: Boerenkool

Boerenkool is een typische wintergroente. Een ideaal gewas dus voor de wanneer er niet veel anders in je eigen moestuintje wil groeien, ook omdat de kool gedurende de winter op het land kan blijven staan. Tegenwoordig kan je deze groente ook in voorverpakte zakjes kopen. Boerenkool is vanouds een stamppot-groente: samen met gekookte aardappelen en een lekkere rookworst een echte klassieker.

Boerenkool kan je ook in andere gerechten verwerken, wat dacht je van een roerei in een schotel, het mooie groen van het blad geeft zo’n schotel een frisse uitstraling. Verder kan je de koolbladeren rauw gebruiken, bv. samen met fruit in een smoothie.


Hoe begin je nu aan een gerecht: Boerenkoolbladeren breek je van de steel af en wast ze dan in water. Trek dan het blad van de dikkere nerven af. Daarna kan je ze nog kleiner snijden op een houten plank. Je kookt de kool in voldoende water in ca. 20 minuten gaar. In Vlaanderen wordt er meestal een 'goeie stoemp' van gemaakt. Je kan de smaken eventueel aanvullen door er gebakken spekblokjes onder te doen. Smakelijk!!!


Verse rauwe boerenkool bevat per 100 gram: vitamines: A 0,42 mg – B1 0,10 mg – B2 0,25 mg – B6 0,25 mg – B11 130 microgram – C 95 mg mineralen: natrium 40 mg – kalium 500 mg – calcium 210 mg – fosfor 90 mg – ijzer 1.9 mg – magnesium 30 mg – koper 0,09 mg – zink 0.33 mg

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page