top of page

WEET WAT JE EET: Van bewerkt voedsel wordt je dikker

Er is iets met ons industrieel bewerkt voedsel, waardoor we er steeds meer van willen eten. Dat is aangetoond in wetenschappelijk onderzoek door het Nationaal Diabetes Instituut in de Verenigde Staten. Proefpersonen met een dieet dat uit zogenoemd ultra-processed food bestond, aten wel 500 kilocalorieën per dag meer dan de proefpersonen die slechts onbewerkt voedsel aten. Experts vermoeden al jaren dat de toename van bewerkt voedsel in ons dieet een belangrijke oorzaak is van de obesitasepidemie.


Frisdranken, voorverpakte snacks, vissticks en diepvriesmaaltijden zijn voorbeelden van ultrabewerkt voedsel. Even iets om bij na te denken: om zes sinaasappels te eten moeten we heel veel moeite doen, maar een glas sinaasappelsap van die zes sinaasappels, drink je in 20 seconden leeg. De hoeveelheid suiker en de calorieën is natuurlijk hetzelfde. Het effect van ultrabewerkt voedsel is nog erger dan we dachten. Je vindt het namelijk lekker, het verteert makkelijk, en vaak is het ook nog eens langer houdbaar. Het geeft een hormonale respons. Maar uit het onderzoek blijkt ook dat je er meer van nodig hebt om je verzadigd te voelen. Je gaat er dus meer van eten.


Het ultrabewerkte voedsel is overal. Maar het inzicht dat onbewerkt eten gezonder is begint nu door te dringen. Misschien al eens beginnen met bewerkt voedsel niet meer in onze ziekenhuizen, op onze scholen en in onze schoolkantines te serveren?

bottom of page