top of page

Zondag 9 juni zijn verkiezingen

Op zondag 9 juni vinden de verkiezingen plaats voor het Vlaamse, federale en Europese parlement. Er is een opkomstplicht voor deze verkiezingen, wat betekent dat je verplicht bent om naar het stembureau te gaan. Voor het eerst hebben ook 16- en 17-jarigen stemrecht, maar alleen voor de Europese verkiezingen. Je kunt stemmen van 8 uur 's ochtends tot 16 uur 's middags.


Foto: © Unsplash

Oproepingsbrief

Uiterlijk twee weken voor de verkiezingen ontvangt u een oproepingsbrief met alle praktische informatie. Indien u geen oproepingsbrief heeft ontvangen, kunt u in de laatste week voor de verkiezingen een duplicaat ophalen bij het gemeentehuis, mits u een afspraak maakt.


Een kiezer heeft binnen een gekozen lijst de volgende mogelijkheden:

- Een stem uitbrengen in het vak bovenaan de lijst (lijststem).

- Een stem uitbrengen in het vak naast de naam van één of meerdere kandidaat-titularissen op de gekozen lijst (naamstemmen).

- Een stem uitbrengen in het vak naast de naam van één of meerdere kandidaat-titularissen én één of meerdere kandidaat-opvolgers op de gekozen lijst (naamstemmen).

- Een stem uitbrengen in het vak naast de naam van één of meerdere kandidaat-opvolgers op de gekozen lijst (naamstemmen).


Indien de kiezer zowel naamstemmen als een lijststem op dezelfde lijst uitbrengt, wordt de lijststem als niet uitgebracht beschouwd.

Er bestaan twee verschillende manieren om te stemmen:


Waar & wanneer?

Stemmen doet u in het stembureau dat vermeld staat op uw oproepingsbrief. De stembureaus zijn geopend vanaf 8 uur en sluiten om 14 uur in geval stemming op papier en om 16 uur wanneer er elektronisch gestemd wordt.

תגובות

דירוג של 0 מתוך 5 כוכבים
אין עדיין דירוגים

הוספת דירוג
bottom of page