top of page

Zwitserland wint 68e omstreden Eurovisiesongfestival

Zwitserland heeft de 68ste editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen. De Zwitserse zanger Nemo behaalde met het nummer 'The Code' in totaal 591 punten, inclusief 365 punten van de vakjury's. Kroatië eindigde als tweede en Oekraïne als derde. De Nederlandse deelnemer Joost Klein werd eerder die dag gediskwalificeerd.



De Nederlandse vakjury kende al haar punten toe aan Zwitserland. Nikkie de Jager zou de punten voorlezen, maar zij onttrok zich aan deze taak door de ophef over de diskwalificatie van Joost Klein. Het Nederlandse publiek gaf Israël de maximale twaalf punten. Israël ontving weinig punten van de vakjury's en werd uitgejouwd toen het de punten voorlas. Echter, bij het publiek was het land populair: de Israëlische zangeres Eden Golan kreeg meer dan 300 punten, waardoor Israël op de vijfde plaats eindigde.


Dit is de derde keer dat Zwitserland het festival wint, met de vorige overwinning in 1988 door Celine Dion. Zanger Nemo markeert de eerste non-binaire overwinning in de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival.


Voor de finale probeerden pro-Palestijnse demonstranten de toegang tot de Malmö Arena te blokkeren en riepen ze "schaam je" naar binnenkomende bezoekers, volgens verslaggevers van Aftonbladet. Toen de situatie dreigend werd, greep de politie in en zette onder andere traangas in.


Na de Luxemburgse inzending zou Joost Klein als nummer vijf optreden, maar door zijn controversiële diskwalificatie trad de Israëlische Eden Golan al op. Haar verschijning werd met gejuich en applaus ontvangen. Ondanks de demonstraties bij de Malmö Arena in de afgelopen dagen en oproepen van pro-Palestijnse actiegroepen aan organisator EBU om Israël te boycotten, was Golan voor de finale bij de bookmakers de nummer twee..


Niet alleen Golan kreeg boegeroep te verduren. Ook floormanager Henric von Zweigbergk werd geconfronteerd met de ontevredenheid van een deel van het publiek, grotendeels vanwege de diskwalificatie van Klein. "Dit is volledig nieuw voor mij, en ik ben al lang betrokken bij het songfestival," verklaarde Von Zweigbergk later. Evenzo werd Eurovisiebaas Martin Österdahl begroet met boegeroep en gefluit toen hij het podium betrad na de optredens.



  • Sport Fm Continu Facebook
  • Sport Fm Continu Twitter
  • Sport Fm Continu Instagram
sportfmcontinu
© All Rights Sport Fm Continu

© Sport Fm Continu 2016 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

bottom of page