top of page

Aan alle papa's.... Fijne Vaderdag

Bijgewerkt op: 13 jun.

Zondag 9 juni worden alles papa's extra in de bloemetjes gezet. Vaderdag is een speciale dag gewijd aan vaders, waarop hun rol en bijdrage aan de opvoeding en verzorging van kinderen wordt gevierd. In het grootste deel van België viert men het op de tweede zondag van juni, terwijl in de provincie Antwerpen de viering plaatsvindt op 19 maart. Deze dag is ontstaan als aanvulling op Moederdag.


Foto: © Unsplash

Men zegt dat Vaderdag in 1909 is bedacht door Sonora Smart Dodd uit de staat Washington, die haar vader, William Jackson Smart, een veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog en weduwnaar, wilde eren. Na het overlijden van zijn vrouw bij de geboorte van hun zesde kind, stond hij alleen voor de opvoeding. Geïnspireerd door Anna Jarvis, die het jaar ervoor Moederdag had geïntroduceerd, wilde Dodd als volwassene de vastberadenheid en kracht van haar vader vieren.


De eerste Vaderdag werd gevierd op 19 juni 1910 in Spokane, Washington. In 1924 gaf president Calvin Coolidge zijn steun aan het idee van een nationale Vaderdag. Echter, het Amerikaanse Congres, dat destijds alleen uit mannen bestond, wilde geen officiële erkenning geven aan een dag die mannen eerde. Uiteindelijk werd Vaderdag pas officieel erkend in de Verenigde Staten tijdens het presidentschap van Richard Nixon in 1972.


Net zoals Moederdag, wordt Vaderdag in België en Oostenrijk gevierd op de tweede zondag van juni. In veel landen, waaronder Nederland, valt deze dag op de derde zondag van de maand. In Spanje, Portugal, Italië, Liechtenstein en sommige delen van België, zoals de regio Antwerpen, viert men Vaderdag op 19 maart, de feestdag van Sint Jozef, de pleegvader van Jezus. In Duitsland valt Vaderdag samen met Hemelvaartsdag, wanneer Jezus ten hemel opsteeg naar zijn Vader.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page