top of page

Leuke en handige tips voor het hardlopen

Het is weer weekend en dat betekend dat we weer wat meer vrije tijd hebben en de meesten brengen die tijd al sportend door en dat heeft een positieve impact op het lichaam. Dat kan door te gaan tennissen, zwemmen,voetballen, wandelen of lopen. Net die laatste groep is de laatste jaren enorm gegroeid. Een reden voor ons om jullie enkele tips te geven zodat het lopen niet te saai wordt en waarom het ook goed is voor ons lichaam.



Vooraleer je gaat lopen dien je de juiste kledij te dragen:


Zorg dat bij het kopen van een hardloopbroek deze een zakje heeft om je sleutels in te kunnen doen. Laat wat extra sleutels maken, zodat je niet met een hele bos sleutels moet gaan hardlopen.


40% van de lichaamswarmte verdwijnt via het hoofd. Zorg dus als je gaat lopen in de winter voor een warme muts en eventueel een sjaal en handschoenen. Ook thermisch ondergoed is aan te raden bij koud weer.


Lopen is ook goed voor je humeur en je gevoel:


Uit onderzoek is naar voren gekomen dat mensen die in hun vrije tijd sporten meer blijheid in hun werk hadden. Ook is onbetwistbaar aangetoond dat beweging een duidelijk positief effect heeft op zorgen. Beweging heeft een heilzame uitwerking op een depressie. Depressies schijnen bij sporters maar zelden voor te komen. Dat veel mensen met veel plezier aan de inspanning beginnen heeft heeft onder andere te maken met het afscheiden van bètamorfine. Deze door het lichaam aangemaakte pijnstillers kunnen zelfs een zeker gevoel van euforie veroorzaken. Dit kan al na een inspanning van 20 minuten gebeuren. Lichaamsoefening bevordert de aanmaak van endorfine in de hersenen - de morfineachtige substantie waarvan de mens zich lekker gaat voelen.


Nog enkele tips:


Het op kop lopen van een groep, tegen de wind in kan zo'n 10% meer energie kosten als het lopen in de groep.Tegen het losraken van de veters onder het hardlopen: stop de beiden lussen onder je veters voorin je schoen (zeg maar op het breedste van je voetgedeelte) of leg een dubbele knoop.


Een hoog gehalte aan insuline voorkomt dat de vetreserves worden aangesproken voor de vorming van opneembare vetzuren. Glucagon stimuleert dit juist. Een koolhydraatrijke maaltijd zorgt er dus voor dat je spieren worden afgesneden van hun belangrijkste energiebron.


Het menselijk lichaam heeft maar een beperkte bergruimte voor de in de glycogeen omgezette koolhydraten. De rest van deze koolhydraten wordt omgezet in vet. Het hoge insulinegehalte stimuleert deze vetomzetting.


Gewichtverlies tijdens het sporten is hoofdzakelijk vochtverlies. Stel er zijn na een uurtje hardlopen 1200 kcal verbrand. Dat is slechts 200 gram aan koolhydraten, vetten en eiwitten. Waarom? 1 gram vet levert 9 kcal, 1 gram koolhydraten en eiwitten 4 kcal. Gemiddeld zo'n beetje 6 kcal, dus 1200 kcal is 200 gram.


Heb je binnen een paar maanden nieuwe hardloopschoenen nodig, koop ze dan nu. Je kan zo een aantal maanden op twee paar lopen. Het is sowieso helemaal niet slecht voor je pezen en spieren om loopschoenen regelmatig af te wisselen.


Zo met deze tips en weetjes ben je weer helemaal klaar om je rondjes te lopen. Veel plezier!!


bottom of page