top of page

Tips om je auto te starten bij vrieskou

Daar is hij, daar is Koning Winter. Niet voor iedereen even plezant en zeker als je vroeg in de ochtend met de auto naar het werk moet. Uiteraard is het aan te raden je auto binnen te zetten, maar niet iedereen heeft daarvoor de mogelijkheid. Wij bij Sport Fm Continu gingen even op zoek om na te gaan hoe jij je wagen kan beschermen tegen de vrieskou.



  • Als het even kan, en er is genoeg plaats de garage zet dan u uw auto binnen. Heb je een carport, vergeet dan zeker je wagen er niet onder te zetten. Alle beetjes helpen.

  • Met een stuk karton of een kurk voorkomt u dat uw ruitenwissers vastkleven aan uw ruit. Bevroren ruitenwissers moet u altijd eerst ontdooien om te vermijden dat de zekering doorbrandt.

  • Om te voorkomen dat u moet krabben, legt u best een stuk karton of een anti-ijsscherm op uw voorruit als uw parkeert. Je kan de autoruiten ook inwrijven met een half doorgesneden aardappel: het zetmeel voorkomt dat uw ruit bevriest.

  • Gebruik ook geen warm water om je ruit te ontdooien. Het temperatuurverschil kan ruiten doen barsten of bestaande kleine barstjes groter maken. Het water kan bovendien aanvriezen. Om het aandampen van de ruiten tegen te gaan, doet u wat shampoo of afwasmiddel op een doek en maakt daarmee de binnenkant van de autoruiten schoon.

  • Je kan ook best je handrem niet optrekken. Doe je dat toch, dan kan deze bevriezen en vast komen te zitten. Beter is om uw auto in versnelling te laten staan.

  • Het kan ook zijn dat de autodeuren gaan vastvriezen. Als u aan de portieren trekt, kan het rubber loskomen. Om vastzittende autodeuren te voorkomen, smeert u het rubber vooraf in met talkpoeder, rubbervet of vaseline.

  • Ook het slot kan dichtvriezen. Spuit een vuilafstotende smering in de deursloten van uw auto en steek daarna uw sleutel een aantal keer in en uit het slot om het product goed te verspreiden. Raakte uw slot toch bevroren? Houd er een zakje warm water tegen om het te ontdooien. Ook een goede slotontdooierspray kan helpen..

Enkele tips om uw batterij te sparen bij het starten van de motor:

  • Zet bij het starten ventilatie, achterruitverwarming, radio en zetelverwarming uit. Ze verbruiken elektriciteit en belasten uw accu. Beter verschillende korte startpogingen, dan één lange. Als de auto niet meteen start, kunt u de koplampen aansteken om de batterij op te warmen. U kreeg uw auto moeilijk gestart? Maak dan een rit van 20 tot 30 kilometer om de batterij op te laden. Ook de motor eerst laten warmdraaien heeft weinig zin. Bij vriestemperaturen is de motor pas na enkele kilometer opgewarmd. Het is beter is om de motor te starten en meteen weg te rijden, maar dan niet te snel.

  • Tot slot nog deze tip: Was uw auto regelmatig: strooizout tast de banden, de carrosserie en het chassis aan. Strooizout vervuilt ook uw ruiten waardoor uw zicht vermindert.

bottom of page