top of page

Tongeren bestrijdt Paardenkastanjemineermot op ecologische wijze

In onze streken zijn er weinig tot geen natuurlijke vijanden. Om verdere aantasting van de Paardenkastanjebomen te voorkomen is het belangrijk de Paardenkastanjemineermot te bestrijden. Tongeren kiest ervoor om dit op een ecologische wijze te doen door het aanbrengen van boomlijmband. Vandaag wordt gestart in het Pliniuspark (Hal P). Deze week volgen alle Paardenkastanjebomen in Tongeren.

Foto: © tongeren.be

De boomlijmband bestaat uit recycleerbare plastic, aan beide zijden van een kleefstof voorzien. De kleefstof is niet toxisch, waterafstotend en droogt niet uit onder warme omstandigheden. De speciaal geselecteerde kleur is erg attractief voor de meeste vliegende insecten. Hierdoor gaan ze graag landen op het plastic, vervolgens blijven ze kleven en uiteindelijk sterven ze. De hoogte van 30 cm is nodig om de vrouwtjes van Paardenkastanjemineermotten, die niet kunnen vliegen maar naar boven kruipen, uit de bomen te houden. Ze springen letterlijk over boombanden die minder hoog zijn waardoor het effect verloren gaat. Bovendien is de boomlijmband ook handig omdat de gevangen vrouwtjes feromonen vrijgeven en zo de mannetjes lokken. Daardoor zullen ook de mannelijke motten aan de lijmband blijven kleven.


Waar komt de Paardenkastanjemineermot vandaan?

Deze werd in 1984 voor het eerst aangetroffen in Macedonië. Vandaar heeft het zich snel verspreid over heel Europa. De eerste aantastingen van Paardenkastanjemineermot (Cameraria ohridella) werd in België in 1999 gevonden. Ondertussen treffen we de Paardenkastanjemineermot overal zowel in openbare als private tuinen aan.


Levenscyclus van Paardenkastanjemineermot

Vanaf begin april verschijnt de eerste generatie motjes. Ze paren op de stam van de Paardenkastanjeboom (Aesculus). De motjes zijn maar 4 mm groot. De vrouwtjes kruipen over de stam naar de kruin om er eitjes af te leggen. Ze leggen elk zo'n 20-30 eitjes af op de bovenzijde van het blad van de Paardenkastanjeboom. Per blad kunnen er tot 300 eitjes voorkomen. Deze komen na ongeveer 10 dagen uit. De jonge larven eten zich een weg in het blad. Vervolgens vreten ze zich doorheen het bladweefsel waarbij ze gangen (mineergangen) vormen. Wanneer de larven volgroeit zijn, verpoppen ze in de bladeren.


Schade van Paardenkastanjemineermot

De larven vreten het bladmoes weg waardoor er mineergangen ontstaan. Bij een zware aantasting, kunnen deze mijngangen elkaar overlappen, waardoor een groot deel van het blad volledig bruin verkleurt. De bomen kunnen deze aantasting te boven te komen. Mogelijks wordt het jaar daarop minder blad gevormd. Met de jaren wordt de boom wel zwakker en gevoeliger voor andere ziekten en plagen.


Opmerkingen

Beoordeeld met 0 uit 5 sterren.
Nog geen beoordelingen

Voeg een beoordeling toe
bottom of page