top of page

Arno (72) overleden na zware en lange strijd tegen kanker

Arno is overleden. De Oostendse zanger stierf aan alvleesklierkanker. De ziekte werd in november 2019 vastgesteld. "We zullen hem allemaal missen, zijn familie, zijn vrienden, zijn muzikanten, maar hij zal er altijd zijn dankzij de muziek die hem tot het einde van het jaar op de been hield. ', zegt zijn manager in een verklaring. Over een maand zou hij 73 worden.Arno was al in de jaren '70 een groot artiest maar pas in 1980 kwam de grote doorbraak met de groep T.C. Matic, een groep die aanvankelijk voor 80 procent dezelfde samenstelling had als Tjens Couter. De groep maakte vier albums, ging op tournee door Europa en had een paar hits, waaronder Oh la la la. Ook Que pasa en Putain, putain. Zes jaar later hield T.C. Matic het voor bekeken.


In1986 kwam hij met zijn solodebuut met als titel Arno. In het geheel was Arno een behoorlijke cd, met veel funk en blues invloeden en vooral Engelstalige teksten. Ook op zijn volgende albums zou Arno soms in het Frans zingen, maar het Engels was duidelijk prominenter aanwezig. (Franse nummers zouden pas een overwicht krijgen vanaf het in 1995 verschenen Arno à la Française.)


In 1992 coverde hij de Adamo-hit Les filles du bord de mer. Zijn doorbraak bij het bredere publiek ging verder met zijn vierde album Idiots Savants, dat goed ontvangen werd door de pers. Het album haalde gemakkelijk goud.

In 1995 kwam Arno à la Française uit. Eén cover springt er op dat album uit, namelijk Comme à Ostende van Leo Ferré. Het was meteen zijn grote doorbraak in Frankrijk. Franse chansons zijn vanaf dat moment een even belangrijk bestanddeel van zijn muziek als rock, tango en blues.


In 1997 bracht Arno voor het eerst een album uit in de Verenigde Staten. Daarna volgde nog een zesde soloalbum. Een 'best of' kwam uit in 2000. In Totaal verschenen er 23 albums.


In november 2019 kwam dan het verdict: pancreaskanker. Arno annuleerde vervolgens een deel van zijn lentetournee. Ook de voorziene tournee eind 2021 moest geannuleerd worden. In mei 2021 bracht hij het album Vivre nog uit. In maart 2022 werkte Arno nog aan een nieuwe plaat. Deze zal postuum uitgebracht worden.

bottom of page